Kapatmak için ESC'ye basın

İnternet zaferlerine giden tek baskın ağ geçidi, Microsoft’un Internet Explorer’ı (IE) önümüzdeki yıl bu zamanlarda sona erecek. Şirketin modern tarayıcısı olan Microsoft Edge’in eski versiyonu da kaldırılacak.

Internet Explorer Nasıl Popülerlik Kazandı?

Internet Explorer’ın (IE) hikayesi aslında Big Tech‘in karşılaştığı ilk gerçek antitröst savaşını kapsıyor. Internet Explorer 1995 yılında piyasaya sürüldüğünde, şirket o zamanlar baskın tarayıcı olan Netscape Navigator’ı yapmak için kullanılan kodu lisansladı. Bunu IE’yi oluşturmak için kullandı ve Windows ile paketledi, oysa Netscape’in üzerinde 49 dolarlık bir fiyat etiketi vardı. Bu, günümüzde web tarayıcılarının her zaman ücretsiz olarak kullanılabilmesinin temel nedeni oldu. ABD Adalet Bakanlığı’nın Microsoft’a karşı bir antitröst soruşturması başlatmasına yol açtı ve yargıç sonunda şirketin dağılmasını istedi ve ücretsiz IE vermenin aslında rekabete aykırı bir davranış olduğunu söyledi.

O Zaman Microsoft’a Ne Oldu?

Microsoft, karara başarılı bir şekilde itiraz ederken, şirkete katı kısıtlamalar getirilmesine yol açtı. Bunlar arasında, Microsoft’un artık bilgisayar üreticileri ve yazılım geliştiricileriyle özel anlaşmalara dahil olamayacağına dair bir karar vardı. Şirketi, Windows kaynak kodunu uygulama programlama arabirimleri (API’ler) aracılığıyla diğer geliştiricilere açmaya zorladılar, böylece Windows üzerinde çalışacak bir yazılım oluşturabilirlerdi. Esasen Microsoft’un o zamanlar tek “akıllı” ekosistem olan PC ekosistemi üzerindeki kontrolünün büyük bir bölümünü elinden aldı ve bir şekilde IE’nin çöküşünü başlattı.


Internet Explorer'ın Sonu Geldi


Internet Explorer, World Wide Web Üzerindeki Hakimiyetini Nasıl Kaybetti?

Antitröst savaşına rağmen, 2004 itibariyle IE, bilgisayarlarda tarayıcı pazarının yüzde 90’ına sahipti. Bu zamanlarda Firefox çok hafif kullanılmaya başladı. Ardından Google, 2008’de Chrome’u başlattı ve tarayıcı savaşlarını kasıp kavurdu. Önümüzdeki 5 yıl içinde, Google tarayıcı pazarını devraldı ve IE, 2013 yılına kadar yüzde 30’dan daha az paya sahip oldu. Bu zamanlarda, bu pazar payı yüzde 1. Temmuz ayı itibarıyla IE ve Edge’in toplam payı yüzde 9‘dur.

Internet Explorer, Web Tarihinde Neden Çok Önemlidir?

Windows, bilgisayar kullanan insanlar için işletim sistemine sahip olmuştur ve Internet Explorer onların internete açılan kapısı olmuştur. Tıpkı çoğu kişinin Google’ı bugün web ile eş anlamlı olarak kullandığı gibi, IE 90’ların sonlarında ve 2000’lerin başlarında bununla eş anlamlıydı. “Uygulamalar” kavramı henüz gelmemişti ve internetten ihtiyaç duyduğunuz her şeye yalnızca bir tarayıcıyla erişilebiliyordu. Akıllı telefonların yaygınlaşması tüm bunları değiştirdi.

Internet Explorer’ın İlk Önce Bağlantıları Kesilecek

Bu, bir zamanlar baskın olan web tarayıcısı için fiilen yaşamın sonudur. 30 Kasım’dan itibaren Microsoft Teams web uygulaması, tarayıcının en son sürümü olan IE 11 üzerinde çalışmayı durduracak. 17 Ağustos 2021 tarihinde, şirketin Outlook, OneDrive ve daha fazlası gibi Microsoft 365 hizmetleri de IE 11 bağlantısı devre dışı bırakılacak. Microsoft, bunun kullanıcılar için “düşük deneyim” anlamına geleceğini ve IE 11 kullanarak uygulamalara ve hizmetlere erişirken bazı özelliklerin çalışmayabileceğini söyledi. Microsoft, kullanıcılardan yerleşik IE moduna sahip Edge’e geçmelerini istiyor.

https://www.livemint.com/technology/tech-news/it-s-goodbye-time-for-the-historic-internet-explorer-11597940538092.html

Yazar Hakkında

Admin

TeknolojiSeven.com admini.

Yazarın toplam yazısı:

266

1 Yorum

  • Yorum yap

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir