Kapatmak için ESC'ye basın

Apple geçtiğimiz günlerde çıkarmış olduğu iOS 13.5 güncellemesi ile bazı yenilikler getirdi. Bu yenilikler ise maske takan kişiler için Face-ID yerine direkt olarak parola sormasıydı güzel bir yenilikti ve ayarlarda covid-19 bölümü gelmişti. Apple, 13.5 güncellemesine 13.5.1 yamasıyla jailbreak’e son vermeyi planlıyor.

Jailbreak genel olarak iOS işletim sistemindeki kısıtlamaları kaldırarak kullanıcıya iPhone içinde özgürlük ve daha geniş kişiselleştirme imkânları sunan bir korsan yazılım. Her ne kadar jailbreak, Apple tarafından garanti ihlali sebebi olarak kabul edilse de bu işlem ABD’de yasal olarak görülüyor.

Unc0ver tarafından iOS 13.5 için güncellenen bu jailbreak, yıllardan sonra ilk defa zero-day açığından faydalanan ilk jailbreak sürümü oldu. Bu sayede 13.5 sürümü için yayınlanan jailbreak, diğer sürümler için yayınlananlara göre daha kararlı ve kullanışlı bir versiyon olmuş oldu fakat Apple, bugün yayınladığı iOS 13.5.1 ile bu güvenlik açığının önüne geçmeye çalıştı. Güvenlik iyileştirmeleri içeren 13.5.1 yamasıyla Apple’ın, sadece zero-day açığını kapatmayı ve jailbreak yapılmasını engellemeyi amaçladığını görebiliyoruz.

Eğer iOS 13.5’te Jailbreak Kullanıyorsanız…

Telefonunuzda iOS 13.5 sürümüne jailbreak mevcutsa ve severek kullanıyorsanız telefonu güncellememenizde fayda var. Sadece bu jailbreak yapılmasını sağlayan güvenlik açığını kapatmayı amaçlayan 13.5.1 yamasıyla bu yamaya bir jailbreak geliştirilene kadar özgürlüğünüzü kaybedebilirsiniz. Ayrıca henüz telefonunuza jailbreak uygulamadıysanız ve ileride uygulamayı düşünüyorsanız otomatik güncelleştirmelerinizi kapatıp bu yamayı yüklememeniz gerekiyor.

Yazar Hakkında

Admin

TeknolojiSeven.com admini.

Yazarın toplam yazısı:

266

Yorum yap (Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun!)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir