Kapatmak için ESC'ye basın

Avustralya Melbourne’daki Bilim insanları, dünyadaki ağ bağlantılarının kapasitesini artırmaya yardımcı olabilecek tek bir optik çip kullanarak, 1000 HD filmi bir saniyede indirmek için yeterli olan dünyanın en hızlı internet veri hızına ulaştılar.

Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, yeni inovasyon, internet altyapısı yoğun olan ülkelerin telekomünikasyon kapasitelerini hızlı bir şekilde yenileyebilir.

Avustralya’daki Monash Üniversitesi’nden Bill Corcoran da dahil olmak üzere araştırmacılar, saniyede 44.2 Terabit (Tbps) veri hızı kaydetti.

Bilim insanları, bu hızın, yeni cihazlarını geniş bant internet ağında kullanılan gibi mevcut fiberoptik teknolojisine bağlayarak elde edildiğini söyledi.

Avustralya’daki RMIT Üniversitesi’nden araştırmanın ortak yazarı Arnan Mitchell, “Başlangıçta, bunlar veri merkezleri arasındaki ultra yüksek hızlı iletişim için cazip olacak” dedi.

RMIT Melbourne Şehir Kampüsü ve Monash Üniversitesi Clayton Kampüsü arasındaki 76,6 kilometrelik fiberoptikler ile iletimi test ettiler.

Dünyanın En Hızlı İnterneti!: 1 Saniyede 1000 HD Film İndirildi!
İşte o bahsettiğimiz rekoru kıran koca yürekli çip

Fiberoptikler, bilim insanlarına göre, Avustralya Araştırma Konseyi’nden yatırımla kurulan Avustralya Lightwave Altyapı Araştırma Testi’nin (İngilizce kısaltması ALIRT) bir parçasıdır.

Geliştirdikleri özel bir optik çip aracılığı ile bu hıza ulaşmayı başaran bilim insanları, söz konusu çipin 80 kızılötesi lazerin göreceği işi tek başına görebildiğini belirtiyorlar.

Bilim insanları mikro tarağı ALIRT’in fiberoptiğine yerleştirdiler ve 4 TeraHertz (THz) bant genişliği boyunca en yüksek internet kullanımını simüle ederek her kanaldan maksimum veri gönderdiler.

Bu mikro tarak bir laboratuvar ortamında kullanılsa da, bunun bir saha denemesinde ilk kez kullanıldığını söyledi.

Araştırmacılar, interneti uzaktan çalışma, sosyalleşme ve koronavirüs salgını sırasında canlı yayın akışı için kullanan benzersiz sayıda insanla internet altyapısı araştırmalara göre, internet altyapısı yoğunluğu son birkaç yıl içinde aşırı derece artmış durumda olduğu söylediler.

Bill Corcoran, internete her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğunu ve böyle giderse birkaç yıl içerisinde küresel internet altyapısının çökebileceğini söyledi.

Corcoran, verilerin kendi kendine giden arabalar ve gelecekteki taşımacılık için kullanılabileceğini ve tıp, eğitim, finans ve e-ticaret endüstrileri için de yardımcı olabileceğini söyledi.

Swinburne Üniversitesi Optik Bilimler Merkezi Müdürü David Moss, mikro tarak yongalarının icat edilmesinden bu yana on yıl içinde çok önemli bir araştırma alanı haline geldiğini söyledi.

Moss’a göre, mikro taraklar, dünyanın yoğun bant genişliği talebini karşılamamız için büyük bir vaat sunuyor.

Bilim insanları bu çalışmada, “Bu çalışma optik mikro tarakların zorlu ve pratik optik iletişim ağlarında performans gösterme yeteneğini göstermektedir.”

https://www.livemint.com/technology/tech-news/1000-hd-movies-downloaded-in-a-second-researchers-record-world-s-fastest-internet-data-speed-11590220205220.html

Yazar Hakkında

Admin

TeknolojiSeven.com admini.

Yazarın toplam yazısı:

266

Yorum yap (Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun!)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir